30 zonder stress, it’s possible!

Ooit al gehoord van het dertigersdilemma? Rond je dertigste levensjaar ben je het meest vatbaar voor vragen als ‘wat is mijn doel hier op aarde?’, ‘is dit het?’, ‘wat wil ik nog bereiken?’… Hoe je met deze vragen omgaat, heeft veel invloed op hoe je je psychisch en lichamelijk zal voelen. Als loopbaancentrum vinden we het essentieel om in te spelen op dit dertigersdilemma en dit om te zetten in nieuwe ervaringen en doelen.

 

Cijfers liegen er niet om

Recent onderzoek aan de universiteit van Amsterdam toont aan dat 49% van de 25- tot 35-jarigen aangeeft last te hebben van het dertigersdilemma. Hiervan ondervindt 23% (vooral vrouwen) zware hinder. Wij schrokken van deze hoge percentages en zijn ervan overtuigd dat nieuwe inzichten, een frisse kijk en een goede mindset de sleutel zijn tot verandering.

 

Help! Ik word volwassen

Een frequente misvatting is het door elkaar gebruiken van het dertigersdilemma en de quarterlife crisis. Deze laatste vindt halverwege de twintig plaats, tijdens de overgang van studeren naar de reële arbeidsmarkt. De issues van twintigers zijn van een heel ander kaliber dan de levensvragen van dertigers. Ook bij twintigers kunnen de loopbaancoaches van My Future Works coaching bieden, zodat deze jonge mensen energie ervaren om de eerste stap op de werkvloer te zetten.

 

Keuzes, keuzes, en nog eens keuzes

Rond je dertigste zit je sowieso al met een paar grote keuzemomenten: trouwen, samenwonen, kinderen krijgen, loopbaan uitbouwen, huis kopen… De huidige generatie dertigers heeft bovendien veel meer keuzemogelijkheden dan vorige generaties. Ook op het gebied van loopbaanontwikkeling heb je vandaag de dag alle mogelijke opties. Te veel keuzemogelijkheden wordt gezien als één van de belangrijkste oorzaken van het dertigersdilemma. De schrik om de verkeerde keuze te maken of een beter alternatief te mislopen, geeft keuzestress. Hier kunnen wij als loopbaancoach een belangrijke rol spelen en samen met jou deze stress omzetten in positieve energie.

 

Dertigers en burn-out

Psychologe Nienke Wijnants toont aan dat er wel degelijk een verband is tussen het dertigersdilemma en burn-out. Iedereen zal op bepaalde momenten stilstaan bij het leven en hoe hij/zij daarmee omgaat. Bezinnen en levensvragen stellen zit in onze natuur. Hoe authentieker je persoonlijkheid, hoe minder je deze vragen als dilemma’s zal beschouwen. Je ziet ze eerder als een uitdaging. Wanneer je echter niet tot antwoorden komt en geen duidelijk doel vindt, kan dat voor een leeg gevoel van binnen zorgen. Dit kan zowel psychisch als lichamelijk zwaar wegen. De twijfels en dilemma’s kunnen slapeloze nachten bezorgen, waardoor je vermoeid en prikkelbaar wordt. Als loopbaancentrum is het ons doel om samen met jou op zoek te gaan naar jouw doel.

 

Vrouwen eerst?

Vrouwen zijn vatbaarder dan mannen voor burn-outklachten. Rond hun dertigste hebben ze vaak een kinderwens. Wanneer ze buitenshuis werken, nemen ze na de werkuren ook allerlei zorgtaken op zich. Vrouwen zijn uit zichzelf emotioneler, wat sneller aanzet tot piekeren en twijfelen. Onze vrouwelijke loopbaancoaches kunnen zich als geen ander inleven in de situatie van deze jonge vrouwen. Coaching heeft hier al tot heel mooie verhalen geleid.

 

Over my Future Works

My Future Works biedt loopbaanbegeleiding aan, onder andere op basis van loopbaancheques. Hiervoor werkt My Future Works met meerdere jobcoaches. Bekijk onze website voor meer informatie: https://myfutureworks.be.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *