Talenten ontdekken en ontwikkelen

De job van uw leven: talenten ontdekken en ontwikkelen

Talent ontdekken en talenten ontwikkelen. Vele mensen denken dat persoonlijke ontwikkeling een bezigheid is van tijdelijke aard, maar niets is minder waar. Het is een job waar u uw hele leven mee bezig zal blijven.

Uw persoonlijkheid rijpt

Een persoonlijkheid rijpt naarmate men ouder wordt en verandert als men in andere levensfase komt. Hiermee samenhangend zijn uw talenten die aan verandering onderhevig zijn. Talenten ontdekken en deze ontwikkelen, welkom op de arbeidsmarkt!

Talenten ontdekken

Bij het vinden van een passende job, vraagt u zich af: wat kan ik? Welke competenties en kwaliteiten bezit ik? Niet iedereen heeft kristalhelder wat zijn of haar talenten zijn. Vaak zijn uw talenten de dingen die u met passie doet en waar u van nature aanleg voor hebt. Of dingen die u als klein kind al graag deed. Het laatste laat zich wat lastig vertalen naar competenties en een passende job.

Kwaliteiten vanuit passie

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen bezigheden waar u goed in bent en bezigheden die u vol passie kunt uitvoeren. De dingen waar u zichzelf in kunt verliezen, werkzaamheden die u de tijd laten vergeten of waardoor u het besef van de omgeving een beetje kwijtraakt. Dát zijn uw passies.

Waarschijnlijk bent u daar toevallig ook vrij goed in, dan is dat een kwaliteit van u. Uw kwaliteiten hoeven niet per se uw passies te zijn. De vraag is alleen of u deze kwaliteiten ook wilt inzetten in uw dagelijkse job. De kans bestaat dat u deze bezigheden snel moe zult zijn, vanwege het ontbreken van de ontwikkelingsmogelijkheid.

Talenten ontwikkelen

Het hoeft niet zo te zijn dat uw passies al ten volste zijn ontwikkeld. Sterker nog, vaak liggen hier uw groei- en ontwikkelingsmogelijkheden. Het bijschaven van uw talenten kan een pijnlijke en langdurige bezigheid zijn. Maar zonder wrijving, geen glans.

Bij het zoeken naar een passend carrièrepad is het om die reden ook lastig om te denken vanuit uw talenten, omdat u niet snel goed genoeg zult zijn in uw ogen en daarom ook gemakkelijk over uw eigen talent heen kijkt. Zie het ontdekken en ontwikkelen van talenten daarom beter als een levenslang spel. Heb er plezier in!

Talent ontwikkelen; Tips!

Bent u op zoek naar uw kernkwaliteiten?

  • Blijf vertrouwen hebben in uzelf;
  • Iedereen heeft unieke kwaliteiten en er is geen een talent al te veel aanwezig op deze wereld;
  • Bedenk u dat het voor de ontwikkeling nodig is om buiten uw comfortzone te treden;
  • Denk in het toevoegen van waarde, in onderscheidend vermogen;
  • Kost iets energie, laat het gaan. Levert iets energie op, ontwikkel het.

 Hulp nodig bij talent ontwikkelen?

Bij het ontdekken en ontwikkelen van kwaliteiten hebt u zelfinzicht nodig. Soms is het moeilijk om te reflecteren, dan is professionele begeleiding gewenst. Een jobcoach kan helpen bij het ontdekken van talenten en het ontwikkelen hiervan.

Over My Future Works

My Future Works biedt loopbaanbegeleiding aan. Onder andere op basis van loopbaancheques. Hiervoor werkt My Future Works met meerdere jobcoaches. Bekijk onze website voor meer informatie: https://myfutureworks.be.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *