Zingeving

Op zoek naar zingeving is zinvol

U bent waarschijnlijk op deze pagina terecht gekomen omdat u op het moment niet lekker in uw vel zit. U bent niet alleen en in dit artikel verkennen we mogelijke oplossingen.

Waarom zit u niet lekker in uw vel?

U voelt zich vastzitten in uw huidige loopbaan, of wellicht spelen er andere problemen op het werk. Misschien heeft u zelfs al psychische klachten en zit u tegen een depressie of een burn-out aan.

U bent niet alleen!

Een kleine troost is misschien dat u hierin niet de enige bent. Een op de vier mensen in België krijgen in hun leven te maken met psychische gezondheidsproblemen. Dit is, in tegenstelling tot wat wel gedacht wordt, geen teken van zwakte. Eerder een teken van het feit dat u dingen te lang, te goed wilde doen. Dit veroorzaakt op een gegeven moment stress en wanneer het probleem niet wordt aangepakt, loopt u risico op een depressie of een burn-out.

Stress op het werk?

Vaak ontstaat een groot deel van de stress op het werk. Er wordt bijvoorbeeld van u verwacht dat u teveel werk in te weinig tijd doet. Ook kan er sprake zijn van een slechte sfeer tussen collega’s onderling, of wordt u tegengewerkt in uw ambities om hogerop te komen. Dit is slechts een kleine greep uit de vele dagelijkse dingen die kunnen voorkomen op het werk.

Wat vindt u belangrijk?

Belangrijk is om er achter te komen wat voor u van waarde is. Wat vindt u belangrijk in het leven? Dit kan gaan om grotere waarden, als eerlijkheid, maar ook voldoende vrije tijd met uw gezin doorbrengen of zinvol werk doen, kunnen heel belangrijke zaken voor u zijn. U gaat op zoek naar zingeving.

Zingeving op het werk

Wanneer u op zoek bent naar zingeving in uw werk, is het raadzaam om contact op te nemen met een loopbaancoach. Iemand die verder van u af staat en uw problemen met een helikopterview bekijkt. Iemand die met een frisse blik nieuwe invalshoeken geeft. Wanneer u bijtijds hulp van een loopbaancoach inroept kan dit een burn-out voorkomen.

Een loopbaancoach kan u helpen

Soms kunt u zelf gewoonweg niet meer helder zien wat het probleem is. Of u weet het probleem wel te benoemen, maar u denkt dat alles er al aan gedaan is en dat het probleem niet op te lossen valt. Hierdoor komt u in een neerwaartse spiraal terecht en gaat u met tegenzin naar uw werk. Een loopbaancoach helpt u problemen helder te krijgen, ze te benoemen en laat u zelf naar oplossingen zoeken in richtingen waar u niet eerder aan dacht.

Ga op zoek naar uw zingeving

In veel gevallen verbetert dan de situatie waar u in heeft gezeten. In een aantal gevallen niet. Soms komt u er achter dat u domweg niet op de juiste plek zit. Dat u altijd heeft gedacht dat een baan als secretaresse perfect was, maar dat u er na de gesprekken met de loopbaancoach over uit bent dat u veel liever in de buitenlucht werkt. Dat u liever bezig bent in de natuur dan op kantoor. Als u daar werk van maakt, is het natuurlijk even een switch. Maar wanneer u uw zingeving eenmaal gevonden hebt en daar naar handelt, zult u merken dat u een stuk gelukkiger bent.

Over my Future Works

My Future Works biedt loopbaanbegeleiding aan. Onder andere op basis van loopbaancheques. Hiervoor werkt My Future Works met meerdere jobcoaches. Bekijk onze website voor meer informatie: https://myfutureworks.be.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *